Jarní bylinky pro naše zdraví
O léčivých účincích bylinek bylo popsáno mnoho papírů. Přírodní cesta, jak si ulevit od různých druhů nemocí, je také někdy ta jediná. Období zimy nás pomalu opouští a začíná jaro, to je doba sázení, přesazování a pěstování.
Stále oblíbenějším koníčkem je pěstování vlastních jarních bylinek, které jsou neocenitelné v kuchyni každého gurmána i těch, kdo chtějí po zimě odlehčit a zároveň obohatit svůj jídelníček. Bylinky jsou navíc bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, které naše tělo po dlouhé zimě rozhodně potřebuje. Slouží také výborně k jarní očistě a detoxikaci.
Doma si jednoduše můžete vypěstovat bazalku, mátu, rozmarýn, tymián, šalvěj, meduňku a heřmánek. Z volně rostoucích bylinek můžete využít mladé kopřivy, které mají v kuchyni širší uplatnění, např. pro přípravu domácího špenátu z kopřiv, nebo na kopřivovou polévku. Kopřiva má pro náš organismus skvělé čistící účinky a obsahuje mnoho vitamínů.
Další oblíbenou bylinkou je tzv. medvědí česnek, jehož čerstvé zelené listy mají čistící a omlazovací účinky, zbavují organismus zahlenění a odstraňují škodlivé látky. Pomáhá také snižovat potíže s dýchavičností. Sedmikráska je další cennou bylinkou pro použití v kuchyni. Obsahuje vitamin C, minerály, organické kyseliny a další tělu prospěšné látky.
Vypěstujte si i vy nějakou oblíbenou bylinku, je to velmi jednoduché, navíc svojí vlastní, rukama “vyrobenou” bazalku oceníte mnohonásobně víc.